הריון ,לידה, שוויון הזדמנויות בעבודה, תהליכי הורות (טיפולי פוריות, אימוץ, לאחר הפלה או לידה שקטה)

1.אני בהריון, האם המעסיק מחויב להשיב לי את השעות בהן נעדרתי לצורך בדיקות?

 את זכאית להעדר מהעבודה לצורך פיקוח או בדיקות רפואיות שגרתיות הקשורות להריון ללא ניכוי מהשכר. מספר השעות שמותר להיעדר בהן מוגבל. אם את עומדת בתנאים אלה המעביד אינו רשאי לנכות מהשכר או מימי המחלה היעדרות זו.

2. עבדתי בפועל 7 חודשים אצל המעסיק טרם יציאתי לחופשת לידה האם הוא חייב להשיב אותי לעבודה לאחר חזרה מחופשת לידה?

כן. חייב להשיב אותך לעבודה ללא קשר לתקופת הוותק. אסור לפטר עובדת בחופשת לידה וכן בתקופה המוגנת על פי חוק שהיא 60 ימים לאחר חזרתה מחופשת לידה, אלא בהיתר מאת הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה שאם לא כן המעסיק עשוי לחוב בתשלום, בין היתר,  פיצוי בגין הליך פיטורים שאינו חוקי.

3. עבדתי במקום עבודה ארבעה חודשים ופוטרתי בזמן שאני נמצאת כעת בחודש שלישי להריון. האם מותר לפטר אותי? אני הודעתי להם שאני בהריון ואני חוששת שסיבת הפיטורים היא בשל היותי בהריון.

פיטורים בחודש הרביעי בעבודה, אינם מוגנים על ידי חוק עבודת נשים, תשי"ד- 1954 (רק לאחר חצי שנת עבודה, נאסר על המעסיק לפטר עובדת בהריון ללא היתר משר העבודה).
אולם, אם פוטרת בגלל ועקב ההיריון, באפשרותך להגיש תביעה על הפליה בגלל ההיריון, על פי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה- תשמ"ח- 1988.

4. עבדתי במפעל 20 שנה ובעקבות מחלה, קיבלתי מכתב מרופא תעסוקתי הממליץ למפעל לתת לי עבודה אשר תתאים למצבי, ובמפעל אין להם עבודה כזו. יצאתי לחופשת מחלה וניצלתי אותה, מה באפשרותי לעשות כעת?

המעסיק צריך  למצוא לך תפקיד ההולם את מצבך הרפואי, וזאת בהתאם לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח- 1998. אולם, אם מציאת עבודה חלופית, מטילה נטל כבד מדי ובלתי סביר על המעסיק, זה נימוק סביר.אם אין בנמצא משרה המתאימה לך, קיימת אפשרות להתפטר עקב מצב בריאותי לקוי (באישור הרופא התעסוקתי) עם זכות לפיצויי פיטורים או לחילופין לקבל מכתב פיטורים מהמעסיק.

5. ילדתי לפני 7 חודשים. האם אני יכולה להתפטר בדין מפוטרת ממקום העבודה כדי לטפל בתינוק?

 כן. ניתן להתפטר בתנאים מסוימים ,בהתאם לסעיף 9 לחוק פיצויי פיטורים,  שצריך לעמוד בהם בתוך 9 חודשים מיום הלידה ודינך כדין מפוטרת והנך זכאית לפיצויי פיטורים מלאים. מובהר כי רק אחד מבני הזוג יכול לעשות שימוש בזכות זו. 

6. קיבלתי לעבודה לפני חודש עובדת אשר התקבלה לתקופת ניסיון במהלכה התברר כי אינה מקצועית. זימנתי אותה לשימוע במהלך השימוע מסרה כי הנה בהריון, האם מותר לי לפטר אותה?

 כן, פרק זמן ההעסקה של עד שישה חודשים נחשב בתור תקופת ניסיון לבחינת התאמתו של עובד לתפקיד. אם במהלך תקופה זו מעסיק בוחר שלא להמשיך ולהעסיק אישה בהריון משיקולים מקצועיים שאינם קשורים להריון, באפשרותך לפטר אותה. 

7.אני עובדת דרך קבלן כוח אדם בעלת וותק של שנה וחצי במקום העבודה נמצאת בתחילת הריוני. יש לי תחושה שהמעסיק עומד לפטר אותי בשל ההיעדרויות שלי מהעבודה שלרוב הן לצורכי בדיקות מעקב הריון, האם הוא יכול לעשות כן ולפטר אותי?

לא. חוק עבודת נשים מגן מפני פיטורים על עובדות בהריון שמועסקות באותו מקום עבודה 6 חודשים לפחות. החוק אינו מבדיל בין עובדת שנמצאת במשרה קבועה או זמנית, בין עובדת שמועסקת ישירות, על ידי קבלן או חברת כוח אדם. על המעסיק לפנות לקבלת היתר פיטורים מאת הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה, ועליו להוכיח כי הסיבה לפיטורים אינה קשורה להריון, אלא מקצועית. 

8. האם אני חייבת לספר למעסיק על עצם היותי בהריון? ואם הוא לא יודע על עצם היותי בהריון הוא יכול לפטר אותי?

עובדת לא חייבת לספר למעסיק על ההיריון עד כניסתה לחודש החמישי. אם העובדת פוטרה בהיותה בהריון לאחר שהועסקה למעלה מ- 6 חודשים, והמעסיק לא ידע על ההיריון כאשר החליט לפטר אותה, עליו לקבל היתר פיטורים מאת הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה. ככל שיוכח כי המעסיק ידע על ההיריון משמועות למשל, וההיריון הוא הסיבה לפיטורים, הפיטורים מנוגדים  לחוק עבודת נשים וניתן לדרוש פיצוי על כך.

9. אני עובדת שכירה מזה מספר שנים, המעסיק זימן אותי לשימוע לפני פיטורים, ומסר לי לאחר מכן מכתב פיטורים. בהתאם לוותק שלי הפיטורים ייכנסו לתוקף חודש אחרי קבלת מכתב הפיטורים. במהלך חודש זה גיליתי שאני בהריון. האם הפיטורים תקפים?

לא. עד לפניית המעסיק לממונה על חוק עבודת נשים ממשרד העבודה לקבל היתר פיטורים. כמובן שמועד הגילוי על ההיריון ישמש ראיה לכך שסיבת הפיטורים אינה ההיריון.

10. במשך מספר שנים עבדתי בתור מזכירה. חזרתי לעבודה מחופשת לידה ואולם המעסיק החל לשלב אותי בביצוע עבודות אשר לא עבדתי בהן טרם יציאתי לחופשת לידה, הפחית משכרי באופן חד צדדי, ופשוט התעלם מקיומי. מיד בתום 60 הימים בהם אני מוגנת מפיטורים, המעסיק פיטר אותי, האם המעסיק יכול לפטר אותי?

לא. הנך אומנם מוגנת מפיטורים במהלך התקופה של 60 יום לאחר חזרתך מחופשת לידה, וככל שהמעסיק מעוניין לפטר במהלך תקופה זו עליו לפנות לקבלת היתר פיטורים מאת הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה, אולם וככל והמעסיק המתין לאחר עבור תקופת ה- 60 יום ומיד פיטר, נראה על פניו כי המעסיק סיכל את חזרתך לעבודה ולא נתן לך הזדמנות אמתית וכנה להשתלב חזרה בעבודה, על כן יכול ותהיי זכאית לפיצוי בגין נזק ממוני ונזק לא ממוני עקב הפרת החובה לאפשר לך לשוב ולהשתלב בעבודה בה עסקת טרם יציאתך לחופשת לידה. הגם שבהתאם  למסכת העובדתית אשר תוארה יכול וישנה  הפרה של המעסיק על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, עקב הפליה לרעה בתנאי העבודה, ופיטורים עקב היותך הורה. 

11. חזרתי מחופשת לידה וגיליתי בתלוש השכר כי המעסיק פיצל לי את השכר לשכר יסוד ולשכר שעתי הקרוי תוספת אחריות, אשר שולם כמכפלת מספר שעות העבודה שעבדתי באותו חודש, וכפועל יוצא שכר הבסיס להפרשות לפנסיה פחת האם הוא רשאי לעשות כן?

 לא. על פניו נראה כי פיצול השכר הינו פיקטיבי, ויכול והנך זכאית לפיצוי בגובה 150% מסך הנזק הממוני שנגרם לך בעקבות הפיצול , ופיצוי בגין נזק לא ממוני בגין הפרות אלה.

12. אני מעסיק שנכנס להליכי חדלות פירעון. פיטרתי את מרבית העובדים בחברה אולם ישנה עובדת שנמצאת בחופשת לידה, מה עליי לעשות?

ישנם תנאים מצטברים המאפשרים למעסיק לקבל אישור לפיטורי עובדת הנמצאת בחופשת לידה , עליך לבקש אישור מאת הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה ולהראות כי הסיבה לפיטורים אינה הלידה או חופשת הלידה, אלא בעקבות סגירת העסק או אם הוא בהליך פשיטת רגל.

13. אני מועסקת מזה חמש שנים במקום עבודה, ואולם נמצאת בטיפולי פוריות, והמעסיק יודע על כך בהתאם לאישור הרפואי שמסרתי לו, האם הוא יכול לפטר אותי בשל ההיעדרויות שלי מהעבודה שהנן לצורכי טיפולים?

לא. המעסיק אינו יכול לפטר אותך, בין אם נעדרת מהעבודה בשל הטיפולים ובין אם לא, לאורך כל תקופת הטיפולים ולתקופה בת 150 יום לאחר מכן. בית הדין רואה הפרה זו בחומרה ופוסק פיצויים בגובה עשרות אלפי שקלים על הפרה זו של המעסיק.

14. אני עובדת מזה שלוש שנים, ונמצאת בהליך אימוץ ילד, לאחרונה קיבלתי הודעה מרשות האימוץ על קבלת ילד מאומץ, האם אני מוגנת מהליך פיטורים?

כן. מעסיק אינו יכול לפטר עובד עם וותק של חצי שנה ומעלה אשר נמצא בתהליכי אימוץ ילד, מרגע שקיבלת הודעה מרשות האימוץ על קבלת הילד המאומץ ועד לתשעה חודשים ממועד ההודעה או להגעת הילד(לפי המוקדם מבניהם). במצב שכזה פיטורים יאושרו רק לאחר קבלת היתר מהממונה על עבודת נשים ולאחר שיוכח כי סיבת הפיטורים אינה האימוץ.

15. עברתי הפלה, ונמצאת כרגע בבית, האם המעסיק יכול לפטר אותי?

לא. מעסיק אינו רשאי לפטר עובדת בתקופה שבה היא נעדרת מהעבודה עקב הפלה. כאשר מדובר בלידה שקטה או הפסקת הריון לאחר שבוע 22 להריון, העובדת מוגנת מפני פיטורים באותן הגנות של עובדת אשר חזרה לעבודה מחופשת לידה. 

16. המעסיק פיטר אותי בהיותי בהריון ומבלי אשר קיבל היתר מאת הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה, מה באפשרותי לעשות?

באפשרותך להגיש תלונה על מעסיק בשל הפרת חוקי עבודה באתר מנהל ההסדרה או לפנות אל עורך דין המתמחה בזכויות נשים לצורך ייצוג אשר ידאג לפנות אל המעסיק בדרישת פיצויים הנובעים מהפרות סעיפים שונים של חוקי העבודה.  

17. מה הפיצוי שאקבל על פיטורים במהלך הריון שאינם כדין?

באפשרותה לקבל פיצוי של פי 1.5 משכרה עבור כל חודש בו היא מוגנת מפיטורים על פי חוק כשאל סכום זה תתווסף תביעה לפי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה שעשויה להגדיל את סכום הפיצוי.

18. המעסיק הודיע לי על פיטורים בשיחת טלפון, מותר לו ?

על פי פסיקת בתי הדין האזוריים לעבודה, כל הודעת פיטורים שנמסרה דרך הטלפון נחשבת לפגומה וולחסרת תום לב. במקרה כזה, רשאי העובד להגיש תביעה לבית הדין לעבודה לפיצוי כספי.

19. מדוע הדבר נחשב לבלתי חוקי וכיצד היו אמורים הפיטורים להתרחש בפועל?

פיטורים ממקום העבודה מחייבים את המעסיק לפעול בהתאם לחוקי העבודה החלים עליו במדינת ישראל. אם ברצונו לפטר עובד, עליו להזמין אותו לשימוע באמצעות מכתב. במכתב תופיע סיבת רצונו של המעסיק לסיים את עבודתו של אותו עובד במקום ואם באפשרותו לעשות זאת, עליו גם לצרף מסמכים מגבים לטיעוניו (למשל דוחות שמראים הישגים בלתי מספקים וכו'). לאחר מכן יתקיים השימוע, בשיחת השימוע על המעסיק לנהל פרוטוקול, כאשר במסגרתו העובד יוכל לספק טיעונים רלוונטיים להגנתו. על פניו ההחלטה הסופית לגבי הפיטורים לא תתקבל במעמד השימוע עצמו, מאחר והחוק מעוניין שהמעסיק יקבל זמן קצר (יום-יומיים) לחשוב על הטיעונים שנמסרו לו ולשקול אותם. משנפלה החלטה על הפיטורים, יש למסור הודעה מוקדמת לפיטורים לעובד עצמו ובה תאריך מסירת ההודעה ומועד תחילת הפיטורים.

שאלות נוספות שיכולות לעניין אותך

קורונה

1. נדבקתי בקורונה במהלך עבודתי, האם אני זכאי למימוש זכויות כלשהן? כן, כל עובד אשר חלה בקורונה תוך כדי ועקב עבודתו, מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה עקב תאונת עבודה, על כן הנך עשוי להיות זכאי לזכויות שונות לרבות דמי פגיעה וקצבת נכות מעבודה. 2. נדבקתי בקורונה שלא

המשך קריאה »

צווי מניעה וסעדים זמניים

1. פוטרתי. האם אני יכול לבקש מבית הדין לעצור את הפיטורים? סדרי הדין מאפשרים לעובד אשר נפגע אם על ידי פיטורים ואם על ידי מעשה אחר של המעביד אשר פגע בזכויותיו, לעתור לבית הדין לסעד זמני אשר ישמור על המצב הקיים וימנע את הפגיעה העתידה להתרחש בקרוב או זמן קצר

המשך קריאה »

זכויות שארים

1. אבי ז"ל היה עובד שכיר מזה שנים במקום עבודה. האם אני יכול לדרוש זכויות סוציאליות בשמו? ת. כן. כאשר עובד נפטר המעביד חייב לשלם לשארים.

המשך קריאה »